Op deze pagina wordt een beknopte omschrijving van de geschiedenis van de Lungau weer gegeven.

 

 

De Lungau is gelegen in de Oostenrijkse provincie Salzburg. De Lungau is ongeveer duizend vierkante kilometer grote hoogvlakte in het zuidoosten van de deelstaat Salzburg die geheel door hoge bergketens omringd wordt.

Sinds de 2e eeuw voor Christus behoorde de Lungau bij het Keltische Koningkrijk Noricum. In het jaar 15 v.Chr werd de Lungau door de Romeinen bezet. In 50 n. Chr. werd het een Romeinse provincie. In de 8e eeuw stond de Lungau onder Beierse heerschappij. In 1880 werd vastgesteld dat de Lungau de armste streek in de deelstaat Salzburg was, vanwege zijn geisoleerde ligging. Pas door de bouw van de Tauernautobahn en de Tauerntunnel en Katschbergtunnel (1974-1976) werd de Lungau ontsloten en begon de economie zich hier te ontwikkelen. Nog steeds heeft de Lungau een ongerepte natuur en veel van dit gebied is dan ook aangewezen als natuurgebied.

De Lungau bestaat uit het Hoofdstadje Tamsweg

Het stadje telt ongeveer 6000 inwoners.

Mauterndorf, Faningenberg, Neuseß, Steidorf, Sankt Michael, Unterweißurg, Haiden, Keusching, Lasaberg, Mörtelsdorf, Sauerveld, Seetal, Wölting, Göriach, Lessach, Zoitzach, Mariapfarr, Pichl, Zankwam, Muhr, Hintermuhr, Schellgaden, Vordermuhr, Ramingstein, Mignitz, Mitterberg, Sankt Andrä, Sankt Margarethen, Thomatal, Bundschuh, Tweng, Unternberg, Illmitzen, Voidersdorf, Weißpriach, Zederhaus, Lamm, Rothenwand, Wald, Zederhaus. 

Dit zijn de andere plaatsnamen die als u in de Lungau zult vinden, er zijn nog meer kleine plaatsjes te vinden maar het is onoverzichtelijk om deze allemaal te noemen daar 5 huizen al recht hebben op een eigen plaatsnaam.